به گزارش جهانبین نیوز به نقل از خبرگزاری دانشجو مانور رسانه ای آمریکا در چند ماه گذشته برای اعمال فشار بر کشورها و نهاد های مالی طرف قراراد با ایران به شدت افزایش یافته است. این افزایش فشار به حدی بوده است که حتی یک بانک انگلیسی را نیز به پرداخت جریمه محکوم کرده است. در این مدت نام کشورهای دیگری نیز مطرح شده است که تحریم های ایران را نقض می کنند و یا به ایران در دور زدن تحریم ها کمک می کنند. عراق، تانزانیا، بانک انگلیسی استاندار چارترد، یک بانک اسکاتلندی، ... و هم اکنون نیز ارمنستان.
ارمنستان در دور زدن تحریمهای بانکی به ایران کمک میکند
هفته گذشته خبرگزاری رویترز گزارشی را به نقل از اسناد ومدارک و گفتههای دیپلماتهای غربی منتشر کرده که بر اساس آن ارمنستان در دور زدن تحریمهای بانکی به ایران کمک میکند. که البته ارمنستان این ادعا را رد کرده است.
«ایران به کشور کوهستانی سه میلیون نفری ارمنستان علاقهمند شده است». این خبر را رویترز در گزارش مفصلی از دورزدن تحریمها توسط ایران به کمک ارمنستان منتشر کرده است.
این گزارش که براساس گفتههای دیپلماتها و اسناد و مدارک تنظیم شده، ادعا کرده که ایران قصد دارد به منظور جبران تحریم بانکی غرب، معاملات بانکی خود با ارمنستان را تقویت کند.
تصمیم ارمنستان برای پیوستن به اتحادیه اروپا، این کشور را به اروپا نزدیک کرده و به نظر نویسنده این گزارش، این نزدیکی میتواند باعث شود ارمنستان نقش یک میانجی را بین ایران و اروپا ایفا کند.
موسسه مالی "آکبا" یکی از مراکز مالی ارمنستان است که به گفته یک دیپلمات غربی، با ایران وارد معامله شده است. رئیس اتحادیه بانکهای ارمنستان اما این ادعا را رد کرده و اظهار داشته: «محال است آکبا با ایران معاملهای کرده باشد.»
مالزی، چین، هند، امارات، ترکیه و برزیل
بر اساس گزارش رویترز مالزی، چین، هند و برزیل از جمله دیگر کشورهایی هستند که ایران تلاش کرده تا از طریق آنها تحریمهای مالی را دور بزند. بانکهای عراق نیز به ایران کمک کردهاند تا بتواند مقادیری پول وارد سیستم بانکی بینالمللی کند.
همچنین این خبرگزاری به نقل از یک منبع اطلاعاتی غربی نوشته، بانک مرکزی ایران پیش از این نیز تلاش کرده بود تا به صورت مخفیانه با بانکهای امارات متحده عربی و ترکیه وارد معامله شود.
بانک بریتانیایی استاندارد چارترد برای ایران پولشویی می کند
دوهفته پیش نیز در ادامه این روند مراجع قضایی و ناظر بر فعالیتهای بانکی در ایالت نیویورک، بانک بریتانیایی «استاندارد چارترد» را به پولشویی و نقض تحریم های ایران محکوم کردند.
این نهاد ناظر آن زمان بانک استاندارد چارترد را متهم کرد که در سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۷ میلادی اقدام به نقل و انتقال ۲۵۰ میلیارد دلار از داراییهای بانکهای ایرانی کرده است.
بانک سلطنتی اسکاتلند ناقض تحریم های ایران
چندی پیش نیز بانک مرکزی آمریکا و وزارت دادگستری این کشور به همراه ماموران مالیاتی بریتانیا مشغول بررسی فعالیتهای بانک سلطنتی اسکاتلند هستند. این بانک متهم به نقض تحریمهای بانکی علیه ایران است.
پس از بانک چارترد بریتانیا و آکبای ارمنستان نوبت به یک بانک اسکاتلندی رسیده است. روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز از بانک سلطنتی اسکاتلند (RBS) به عنوان موسسهای که تحریمهای بانکی علیه ایران را نقض کرده نام برده است.
بر اساس این گزارش، بانک مرکزی آمریکا و وزارت دادگستری این کشور در حال بررسی مدارکی هستند که میتواند ثابت کند بانک سلطنتی اسکاتلند با بانکهای ایران وارد معامله شده است.
این بانک اسکاتلندی از ۱۸ ماه پیش مدارک خود را داوطلبانه در اختیار بانک مرکزی و وزارت دادگستری آمریکا و نیز مأموران مالیاتی بریتانیا قرار داده است.
دویچه بانک آلمان پول های ایران را نقل و انتقال می دهد
دویچه بانک آلمان نیز از جمله بانکهایی است که تا کنون متهم به نقض قوانین تحریم علیه ایران شدهاند.
رسانه های غربی گزارش دادند که ایالات متحده درباره امکان نقض تحریمهای بانکی آمریکا از سوی «دویچه بانک» آلمان و سه بانک اروپایی دیگر، از طریق انجام نقل و انتقالهای مالی مرتبط با ایران و سایر کشورهای تحت تحریم در حال تحقیق است.
به گزارش ۲۷ مردادماه روزنامه «نیویورک تایمز» به نقل از مقامهای مجری قانون در ایالات متحده، وزارت دادگستری آمریکا و دفتر دادستانی منهتن نیویورک، در حال تحقیق درخصوص نقل و انتقالهای «میلیاردها دلار» مرتبط با ایران از طریق شعب «دویچه بانک» در آمریکا است.
عراق نفت ایران را می فروشد!
روزنامه نیویورک تایمز مدعی شده بود که عراق درحال انجام کارهایی در داخل شبکه ای از موسسات مالی و عملیات قاچاق نفت است که همزمان با افزایش فشار تحریم ها بر اقتصاد ایران، به انتقال پول به این کشور کمک کرده است.
دولت عراق می گوید که مبادلاتش با ایران علنی است و گزارش هایی که حاکی از کمک آن به ایران برای دور زدن تحریم ها از طریق قاچاق نفت و انتقال مخفیانه پول است را رد کرد.
علی موسوی سخنگوی نوری مالکی نخست وزیر عراق روز دوشنبه اصرار ورزید گفت که تجارت و معاملات بغداد با تهران کمتر از حد مجاز برای دو کشور همسایه است و ادعاها دایر بر اینکه عراق نفت ایران را برای این کشور می فروشد یک "دروغ بزرگ" خواند.
او به خبرگزاری فرانسه گفت: ما به صورتی علنی و شفاف با ایران معامله می کنیم، و هیچ معامله مخفیانه ای انجام نداده ایم. ما احساس می کنیم که کمتر از حد مجاز با ایران معامله داشته ایم.
همچنین باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا ماه گذشته یک بانک عراقی به نام بانک اسلامی ایلاف را از هرگونه معامله با نظام بانکی آمریکا محروم کرد که به نقض تحریم ها علیه ایران به خاطر برنامه اتمی آن کشور مربوط می شد.
آمریکا به دنبال چیست؟
این اخبار و گزارش رسانه های غربی در چند ماه گذشته ادامه دار بوده است و هر ماه از چندین کشور و یا نهاد و بانک خارجی نام می برند که تحریم های ایران را نقض کرده است.
نکته جالب توجه این افشاگری ها ! ایسنت که بسیاری از این بانک ها و موسسات غربی بوده و گاه در خود آمریکا نیز شعبه دارند و یا اینکه شعبه اصلی آن در نزدیک ترین کشور دوست و متحد آمریکا یعنی انگلستان قرار دارد.
دو برداشت از این موضوع وجود دارد. اول اینکه هیچ یک از این بانک ها، نهادهای مالی و کشورها تحریم های ایران را نقض نمی کنند و آمریکا با طرح این ادعاهای کذب به دنبال به راه انداختن جو رسانه ای برای اثبات این موضوع است که به شدت بر تحریم های خود بر علیه ایران نظارت دارد و بسیار جدی است.
اما صحیح ترین برداشت از این اتفاق اینست که تحریم های ناعادلانه ای که کشورهای غربی بر علیه جمهوری اسلامی ایران به کار بسته اند توسط بانک ها و نهادهای مالی همین کشورها نیز رعایت نمی شود. و آمریکا و متحدان غربیش نتوانسته اند به اهداف خود برای جلوگیری از دست یافتن ایران به نهادهای بانکی و مالی بین المللی برسند.
با ادامه تحریم ها،غربی ها بیشتر از ما متضرر می شوند
جمله « با ادامه تحریم ها،غربی ها بیشتر از ما متضرر می شوند» را که چندین بار سران جمهوری اسلامی ایران و اغلب کارشناسان به کار برده اند در اینجا به وضوح قابل مشاهده است. چرا که در صورت صحت داشتن گزارش نقض تحریم های ایران از سوی موسسات مالی و اعتباری غربی می توان فهمید که این موسسات برای کسب سود و جلوگیری از ضرر بیش از حد چنین ریسکی انجام می دهند و با وجود فشارهای آمریکا با ایران معامله می کنند.